четверг, 12 февраля 2015 г.

Завдання 5. Фейк?

Підтвердити чи спростувати інформацію.

Ціна завдання - 2 бали

Миколаївський метрополітен унікальний в Україні
В кінці вісімдесятих років у військових цілях в режимі  найсуворішої секретності було побудоване метро в Миколаєві – єдине в Україні, що побудоване без вказівки з центру. Відомі тунелі миколаївських катакомб, а саме - верхнього їх ярусу, виявилися досить широкими і стійкими, щоб в радянський час по них проклали вузькоколійну дорогу. Вона використовувалася в основному для підвозу сировини до промислових об'єктів та постачання стратегічних військових заводів. Під час відлиги про неї призабули і після низки аварій, що трапилися з причини відсутності профілактичних ремонтів підземних залізничних шляхів , закрили. Пізніше, під час перебудовного транспортного колапсу один з мешканців  Миколаєва, що працював тоді в Московському метрополітені, розробив технічний план прокладки комунікацій за готовими тунелях катакомб, які потрібно було тільки зміцнити і забезпечити двупутной колією стандартної ширини. План півтора роки пролежав непоміченим. А у  1988 році на місцевому рівні було прийнято рішення про будівництво. Проектировку перегонів довірили одному з молодих фахівців Мосметробуду Володимиру Васильєву.  
Швидкість, з якою будували миколаївське метро, та ще в складний постперебудовний час, здається неправдоподібною  однак, якщо врахувати, що практично все воно оборудовалось у вже готових тунелях, нічого дивного в тому немає. Будучи найдорожчим метро в Україні, миколаївське метро окупає витрачені на нього кошти і зовсім не здається зайвим для півмільйонного міста

До 1992 року в Миколаєві функціонували 4 гілки і без малого 40 станцій. Одесити жартують, що наступною станцією  після «кінцевої» на кожній гілці миколаївського метрополітену є станція «Одеса». І це небезпідставно:  існує ряд комунікацій, що з'єднує катакомби Миколаєва та Одеси. А може, по одному з «міжміських тунелів» в 70-х також була прокладена секретна вузькоколійка ? Якщо так, миколаївське метро може розширитися.
Цього року Миколаїв буде відзначати двадцятиріччя з дня відкриття Миколаївського метро. Можливо до цієї визначної дати буде змінений інтер’єр кількох станцій – зроблено облицювання зі скла та з’являться плазмові екрани. Студія «3D Інсайт» вирішила також приготувати ряд інновацій в сфері інформаційних технологій, приурочених до памя’тної дати. За словами гендиректора студії Володимира Черницького, професора НУК, вже запущений Інтернет-портал, що містить детальну інформацію про історію будівництва унікального метрополітену, карти і корисні програми. Одна з таких програм для мобільного телефону, NikSubMap, дозволить вам в точності прораховувати час і кількість пересадок між станціями.

Отже, готуємося до святкування ювілею метро в Миколаєві! 


за матеріалами статті Д.Тарабанова, Т.Лакошко


Комментариев нет:

Отправить комментарий